Hoofdluis
Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes, bijna net zo groot als de kop van een lucifer. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor, uitsluitend in de haren op de hoofdhuid. De eitjes van de luizen (neten) zitten vastgekleefd aan de haren. Hoofdluizen zijn op zich betrekkelijk onschadelijke beestjes, maar veroorzaken wel veel jeuk. Kinderen kunnen daar zo'n last van hebben dat zij hun hoofdhuid openkrabben en dan soms vervelende infecties oplopen. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk van hoofdluis af te komen.

Waardoor krijg je hoofdluis?
Veel mensen denken dat hoofdluis alleen voorkomt bij vuil haar. Dit is een misverstand. Iedereen, ook u, kan worden besmet. Luizen zijn geen 'overspringers' maar 'overlopers': ze lopen van het ene hoofd over op het andere hoofd (bij direct lichamelijk contact). Dit gebeurt bij kinderen meer dan bij volwassenen omdat kinderen vaker in een groep zitten en dan gemakkelijk direct lichaamscontact hebben. Vooral bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar komt het veelvuldig voor.

Besmetting kan ook ontstaan bij het gebruik van eenzelfde kam of hoofdkussen.

Hoofdluis behandelen
Afgelopen jaren werd er veel tijd besteed aan het reinigen van kleding, meubilair en beddengoed. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden dat luizen letterlijk kunnen 'overlopen' wordt dit niet meer geadviseerd. Ook het gebruik van luizenzakken en luizencapes wordt niet meer actief geadviseerd. De nadruk ligt in het nieuwe advies op kammen, kammen, kammen! Dat is de enige manier om de luizen écht weg te krijgen.

Geeft deze methode onvoldoende resultaat, dan kun je een tweede methode proberen: 14 dagen grondig kammen in combinatie met een hoofdluismiddel. Volg daarbij goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Herhaal na één week nogmaals de behandeling voor een beter resultaat.

De eerste methode (alleen kammen) heeft de voorkeur, omdat dit de niet-medicamenteuze behandeling is. Door veelvuldig gebruik van een hoofdluismiddel bestaat er een vergrote kans op resistentie. De geadviseerde middelen zijn in volgorde van voorkeur:

  • Dimeticon (XT luis)
  • Malathion (Prioderm)
  • Permetrine (Loxazol)

Vergeet bij het gebruik van een hoofdluismiddel niet het dagelijkse kammen met een metalen netenkam. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je de neten en luizen niet volledig weg krijgt. Gebruik deze bestrijdingsmiddelen nooit als er geen sprake is van hoofdluis, bij wijze van voorzorg, want met deze middelen wordt een besmetting niet voorkomen, maar verhoogt wel de kans op resistentie.

(Tekst van de GGD)